UZ “FIVB COACHING SUPPORT” DO HISTORIJSKOG USPJEHA

FIVB već dugi niz godina kroz svoje programe nastoji unaprijediti nacionalne timove širom svijeta pa je tako svoju priliku dobila i Bosna i Hercegovina da se kroz podršku krovne svjetske federacije nađe na mapi najboljih selekcija Starog kontinenta ali i svijeta.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine je 2020-te godine aplicirao za program “FIVB Coaching support” koji kroz 12 mjeseci pruža podršku savezu u cilju unapređenja stručnog štaba određene selekcije.

Potporu od strane FIVB je dobila ženska seniorska selekcija koja je ove godine pod vodstvom selektora Stevana Ljubičića osvojila prvi trofej u historiji, trofej CEV Srebrene lige, plasirala se u Zlatnu ligu i po prvi put plasirala se na Evropsko prvenstvo.

GetImage.jpeg-1

Predsjednik FIVB-a Dr.Ary S. Graca F. je rekao:

“Vjerujem da je razvoj nacionalnih timova širom svijeta prvenstveno odgovor FIVB-a pa tako novac koji dolazi iz sporta mi investiramo ponovo u sport. Svejedno, sve to ne bi bilo moguće bez posvećenosti nacionalnih federacija koji žele da vide rast ovoga sporta i da daju priliku mnogim ljudima da se uključe.

Nivo posvećenosti je evidentno vidljiv od strane Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i počaščen sam vidjeti da je ženska seniorska selekcija Bosne i Hercegovine pronašla svoj uspjeh na kontinentalnom nivou. Uzbuđen sam vidjeti uspjeh koji će Bosna i Hercegovina napraviti u mjesecima i godinama koji su ispred nas.”

Predsjednik u čijem je mandatu Bosna i Hercegovina imala čast biti dio FIVB programa, Alija Fatić je ovom prilikom izjavio:

“Ovo je bila izvanredna prilika za naš ženski seniorski nacionalni tim. Znali smo da imamo sjajan tim ali isto tako nam je trebao selektor koji će ispuniti naše ciljeve.

FIVB kroz svoju podršku nam je pomogao da ostvarimo i više nego što smo očekivali osvajanjem CEV Srebrene lige po prvi put i plasmanom u CEV Zlatnu ligu 2022. godine.

Selektor Stevan Ljubičić je napravio veliki napredak i nadamo se nastavku uspješne saradnje u budućnosti.”

GetImage.jpeg

Selektor ove zlatne generacije naših “Zmajica” je rekao:

“Ja sam počaščen što sam dio ovoga programa sa talentovanom generacijom ženske selekcije Bosne i Hercegovine. Imali smo veoma težak zadatak pogotovo tokom pandemije ali smo ostvarili i više nego što smo očekivali. Želio bih da se zahvalim FIVB i Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine što su nam pružili svu neophodnu podršku da ostvarimo svoje ciljeve.

Svejedno, mislim da nismo postigli svoj maksimum i da možemo napraviti više u budućnosti.”

Originalni članak na stranici FIVB-a možete pročitati OVDJE.