SENIORKE U MAJU TRAŽE PLASMAN NA EVROPSKO PRVENSTVO

173631_DSC_0903

 

Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) je saopštila da se, zbog pandemije izazvane COVID-19 virusom, određene grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021 u obje kategorije odgađaju za maj 2021. godine.

Naime, u ženskoj kategoriji maj će morati pričekati ekipe iz grupa B,C,D,E i F dok će turnir grupe A se ipak igrati u januaru iduće godine u Minsku. Domaćin Bjelorusija će na svom terenu ugostiti reprezentacije Estonije i Švicarske.

Podsjećamo naša ženska seniorska reprezentacija je u grupi F zajedno sa Slovenijom, Češkom i Latvijom dok su domaćini turnira Latvija i Bosna i Hercegovina.

U kategoriji muškaraca se odgađaju turniri u grupama A,E,F,G dok će se, kako je i planirano, odigrati turniri grupe B (Bugarska, Austrija i Izrael) i grupe C u kojoj se pored naše reprezentacije nalaze Sjeverna Makedonija i Turska. Jedini turnir koji se već odigrao je turnir grupe D gdje je Latvija osigurala prolazak na smotru najboljih Starog kontinenta dok reprezentacija Španije čeka konačan rasplet svih grupa te se nada da će kao jedna od pet najbolje drugoplasiranih reprezentacija otići na već pomenuto takmičenje.

U kategoriji odbojkašica plasman na EP 2021. će ostvariti prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija iz šest grupa dok kod odbojkaša plasman će ostvariti sedam prvoplasiranih i 5 najbolje drugoplasiranih reprezentacija.

 

Evropska odbojkaška konfederacija će naknadno objaviti termin odigravanja kvalifikacionih turnira.