Reprezentativke Bosne i Hercegovine ponovno u lovu na trofej CEV Srebrene lige

Danas je u Luxemburgu, u sjedištu Europske odbojkaške konfederacije (CEV) održana prezentacija novog sistema takmičenja u Zlatnoj i Srebrenoj ligi za 2024. godinu.
Cilj ovih promjena, kako je rekao Aleksandar Boričić, predsjednik CEVa, je da se pruži podrška nacionalnim savezima, te doprinese razvoju i popularizaciji odbojke.

Bosnu i Hercegovinu će na ovom takmičenju predstavljati ženska seniorska reprezentacija, koja će se ponovno takmičiti u Srebrenoj ligi. Za razliku od prethodne dvije sezone ovih takmičenja, naredne godine takmičenja će biti turnirskog tipa. Svaka reprezentacija će igrati tri turnira, a jedan turnir biti slobodna.

Protivnici naše reprezentacije, koja je nosioc ove liste kao najniže plasirana u Zlatnoj ligi 2023, bit će reprezentacije: Porutgala, Crne Gore, Mađarske, Finske, Gruzije, Latvije, Islanda, Luxemburga i Farskih ostrva.

Takmičenje počinje 17. maja naredne godine, kada je naša reprezentacija po rasporedu slobodna. Drugog takmičarskog vikenda odbojkašice putuju u Latviju, gdje će igrati protiv dobro poznatog domaćina, i protiv Gruzije. Treći takmičarski vikend u goste našim odbojkašicama dolaze reprezentativke Portugala i Crne Gore. Posljednji takmičarski vikend reprezentativke putuju na Farske ostrve, gdje će pored ove dvije reprezentacije igrati i Finska.

Srebrena liga će biti odlična prilika da se naše odbojkašice plasiraju i na Svjetsko prvenstvo 2025. godine, obzirom da je Svjetska odbojkaška federacija promijenila način kvalifikacija, po kojem će se 32 najbolje plasirane reprezentacije (isključujući domaćina) automatski plasirati na Svjetsko prvenstvo. Prema posljednjem FIVB rankingu, naše reprezentativke se nalaze na 29. mjestu. Dakle, uz dobre rezultate u predstojećoj Srebrenoj ligi, velika je vjerovatnoća da ćemo naše odbojkašice gledati i na Svjetskom prvenstvu.