Poznati protivnici ženske seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za EuroVolley 2026

Europska odbojkaška konfederacija (CEV) danas je objavila grupe za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2026. godine.

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, kao 15. reprezentacija u Europi, bit će nosioc grupe D. Protivnice našim odbojkašicama u kvalifikacijama bit će Crna Gora i Latvija.

Shodno kalendaru CEV-a, u 2024. godini će se igrati samo 2 kola kvalifikacija, dok će preostala 2 kola biti odigrana naredne godine. Tako će u augustu naše odbojkašice u sklopu kvalifikacija prvo putovati u Crnu Goru (24./25.08.), a samo par dana kasnije će dočekati odbojkašice Latvije (28./.29.08.).

Pored kvalifikacija za EuroVolley 2026. godine, odbojkašice će u maju putovati u Latviju na prvi turnir CEV Srebrene lige, gdje će prvi dan (25.05.) igrati protiv Gruzije, a dan kasnije (26.5.) protiv Latvije.

Par dana kasnije, drugi turnir CEV Srebrene lige će se igrati u Bosni i Hercegovini. U našoj domovini ćemo ugostiti reprezentacije Crne Gore (31.05.) i Portugala (02.06.). Završetak prve faze Srebrene lige za naše odbojkašice će biti na Farskim ostrvima, gdje će igrati treći turnir. Protivnici će biti domaćin Farska ostrva (09.06.) i Finska (08.06.).

Pored ženske seniorske reprezentacije, koja će zasigurno nastaviti nizati uspjehe i u 2024. godini; na teren će izaći i muška juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Juniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine će naime u sklopu Balkanskog prvenstva od 12. do 16. augusta, igrati turnir u Srbiji. Odbojkaši će u grupnoj fazi odmjeriti snage sa odbojkašima Srbije i Albanije.