Pobjeda reprezentativki protiv Hrvatske nakon 5 setova

Reprezentativke Bosne i Hercegovine su večeras u Monzi odigrale i treću utakmicu Europskog prvenstva. Ovog puta protivnik je bila reprezentacija Hrvatske. Ponovno se igralo 5 setova i naše odbojkašice su opet bile bolje i zasluženo slavile pobjedu.

Hrvatska bolje otvara utakmicu i osvaja prvi set sa 25:18. Reprezentativke Bosne i Hercegovine su u drugom setu igrale svoju igru i bez većih problema osvojile set rezultatom 25:17. Treći set nastavljaju istim tempom, ali sredinom seta dolazi do pada koncentracije, koji odbojkašice Hrvatske koriste i ‘kradu’ ovaj set našim odbojkašicama, te ponovo prelaze u vodstvo od 2:1 u setovima. Lako ispuštaju vodstvo, Hrvatska pravi seriju od 7 poena i osvaja treći set rezultatom 25:19.

Četvrti set donio je neizvjesnost, odbojkašice Hrvatske su napadale svim snagama. Naše odbojkašice u ključnim trenutcima pokazuju smirenost i stabilnost, te okreću rezultat u svoju korist i osvajaju četvrti set rezultatom 26:24.

Peti set je protekao bez većih uzbuđenja, odbojkašice Bosne i Hercegovine su diktirale tempo igre i lagno osvojile peti set rezultatom 15:6 za konačnih 3:2 u setovima i novu pobjedu.

Ova pobjeda ima veliki značaj za našu reprezentaciju, jer nas dovodi na korak do plasmana u drugi krug takmičenja.

Selektor Ljubičić je nakon utakmice izjavio da je zadovoljan rezultatom. “Djevojke su dale svoj maksimum, zaslužile su ovu pobjedu. Imali smo naporan tempo, igrali smo 14 setova u 3 dana. Sada za djevojke slijedi kratki odmor, a mi se okrećemo narednim utakmicama koje nas čekaju u Torinu.”


Večeras je također odigrana i utakmica između Italije i Švicarske. Italija je, očekivano, slavila sa 3:0. Sutra su na rasporedu utakmice Rumunije i Švicarske, te Bugarske i Italije. Nakon 3 odigrana kola stanje na tabeli je sljedeće:

Screenshot 2023-08-18 230022