ODRŽAN SASTANAK RUKOVODSTAVA ODBOJKAŠKOG SAVEZA BIH I HRVATSKOG ODBOJKAŠKOG SAVEZA POVODOM ORGANIZACIJE U19 EVROPSKOG PRVENSTVA 2020. GODINE

U Sarajevu je, dana 19.10. 2017. godine,  održan sastanak predstavnika Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Hrvatskog odbojkaškog saveza, koje su predvodili predsjednici Alija Fatić i Ante Baković. Osnovna tema razgovora bila je organizacija U19 Evropskog prvenstva za odbojkašice (juniorke), koje će se u ove dvije države odigrati 2020. godine.

Preliminarne runde ovog takmičenja odigraće se u dvije grupe sa po šest reprezentacija, jedna u Bosni i Hercegovini i druga u Hrvatskoj.  Domaćin završnice u kojoj će nastupiti osam reprezentacija, po četiri prvoplasirane iz obje grupe, biće Bosna i Hercegovina.

20171019_173358

Na sastanku je razgovarano o potencijalnim gradovima domaćinima, u Bosni i Hercegovini  Zenica ili Tuzla, a u Hrvatskoj Slavonski Brod ili grad u okruženju. Do narednog sastanka biće pripremljen konačan prijedlog i biće donesena konačna odluka o gradovima domaćinima.

Ostale aktivnosti (potpisivanje ugovora sa CEV-om, formiranje Organizacionog odbora, mjesto održavanja žrijeba) biće utvrđeni u skladu sa kalendarom CEV-a.

Na sastanku je razgovarano i o potpisivanju „Sporazuma o saradnji između Hrvatskog odbojkaškog saveza, Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Odbojkaškog saveza Crne Gore“ i još nekoliko nacionalnihodbojkaških federacija o aktivnosti na stvaranju uslova za korištenje sredstava pristupnih fondova, posebno IPA i Erasmus+ fondova. Po ovom pitanju slijede ubrzane aktivnosti radi usaglašavanja zajedničkog pristupa i stvaranja uslova za konačnu realizaciju.