OS BiH I HRVATSKOM OS ODOBRENA ORGANIZACIJA FINALNE RUNDE U19 CEV EVROPSKOG PRVENSTVA 2020. GODINE

Na osnovu aplikacije Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Hrvatskog odbojkaškog saveza Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) odobrila je organizaciju finalne runde U19 CEV Evropskog prvenstva 2020. godine ovim nacoinalnim odbojkaškim federacijama. U narednom periodu slijedi potpisivanje Organizacijskog ugovora između CEV-a i nacionalnih odbojkaških federacija suorganizatora ovog značajnog takmičenja.

Imajući u vidu svakidašnji napredak po pitanju organizacije finalnih rundi Evropskih prvenstava, Odbojkaški savez BiH i Hrvatski odbojkaški savez odmah će započeti sa daljnjim aktivnostima i pripremama za organizaciju ovog značajnog takmičenja. Prva stepenica jeste određivanje gradova domaćina preliminarnih rundi takmičenja, definisanje sportskih dvorana i domaćina završnice takmičenja.

Tokom odigravanja finalne runde U19 CEV Evropskog odbojkaškog prvenstva 2020. godine formiraće se dvije preliminarne grupe od po šest reprezentacija u svakoj. Jedan turnir odigraće se u Bosni i Hercegovini i jedan u Hrvatskoj. Završnica takmičenja odigraće se u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj što zavisi od konačnog dogovora dva saveza i  dogovora sa CEV koji će predhoditi potpisivanju pomenutog ugovora.

Zajedničkim radom, zalaganjem i organizacijom finalne runde U19 CEV Evropskog prvenstva 2020. godine, dodatno će se učvrstiti već dobri odnosi dvije prijateljske nacionalne odbojkaške federacije i steći će se nova iskustva u organizaciji velikih odbojkaških takmičenja.