OBAVLJENO ŽRIJEBANJE ZA DRUGU RUNDU KVALIFIKACIJA ZA ODLAZAK NA SVJETSKO PRVENSTVO 2018. GODINE

Danas je u Luksemburgu obavljeno žrijebanje za drugu rundu Evropskih kvalifikacija za odlazak na FIVB Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Po 36 reprezentacija u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji razvrstano je u 6 grupa sa po 6 reprezentacija u svakoj. Turniri druge runde Evropskih kvalifikacija odigraće se u periodu maj/jun 2017. godine.

 

Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine našla se u grupi D zajedno sa reprezentacijama Belgije, Bjelorusije, Italije, Litvanije i Španije. Turnir će se odigrati u Belgiji, u periodu od 30. maja do 04. juna 2017. godine.

wch-eq-women-copy

U narednom tekstu slijedi pregled svih grupa turnira druge runde u ženskoj konkurenciji:

 

Grupa A: Hrvatska (organizator turnira), Rusija, Mađarska, Grčka, Austrija, Gruzija
Grupa B: Poljska (organizator turnira), Srbija, Češka, Slovačka, Kipar, Island
Grupa C: Bugarska (organizator turnira), Turska, Rumunija, Švicarska, Crna Gora, Kosovo
Grupa D: Belgija (organizator turnira), Italija, Bjelorusija, Španija, Latvija, Bosna i Hercegovina 
Grupa E: Azerbeidžan (organizator turnira), Holandija, Izrajel, Ukrajna, Danska, Norveška
Grupa F: Portugal (organizator turnira), Njemačka, Francuska, Finska, Slovenija, Estonija

 

Evropske kvalifikacije koje vode ka Svjetskom prvenstvu 2018. godine završavaju se u avgustu 2017. godine turnirom treće runde kvalifikacija. U treću rundi kvalifikacija plasiraće se šest druguplasiranih reprezentacija iz druge runde kvalifikacija, dok prvoplasirane reprezentacije druge runde kvalifikacija direktno ostvaruju plasman na Svjetsko prvenstvo. Treća runda kvalifikacija odrigraće se u periodu od 22. do 27 avgusta 2017. godine. Prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija iz treće runde takmičenje nastavlja na Svjetskom prvenstvu.