IMAN ISANOVIĆ: “NOŠENJE DRŽAVNIH BOJA SAM ODUVIJEK SMATRALA KAO VELIKU ČAST I PRIVILEGIJU”

Iman Isanović, reprezentativka Bosne i Hercegovine rođena u Sarajevu, svoj odbojkaški put je nastavila van Evrope. Nakon epizode u Sloveniji, ova perspektivna odbojkašica je svoju odbojkašku ali i akademsku karijeru nastavila “preko bare” tačnije na univerzitetu “Arizona”.

 

Za zvaničnu stranicu OSBiH, Iman je otkrila neke detalje iz svoje karijere ali i očekivanja od reprezentativnih nastupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i CEV Srebrenoj ligi.

U nastavku pročitajte kratki intervju sa Iman.

viber_image_2021-04-05_16-15-32

Nakon epizode u Sloveniji, svoj odbojkaški put si nastavila u Americi. Nakon provedenog vremena na koledžu, da li misliš da je to najbolja odluka koju si mogla donijeti u tom trenutku?

– Mislim da je ovo vjerovatno najčešće pitanje koje dobijem na svakom intervjuu i moj odgovor uvijek ostaje isti. Dolazak u Ameriku je vjerovatno najbolja odluka koju sam napravila kako u svojoj odbojkaškoj, tako i u akademskoj karijeri. Uzimajući u obzir koliku ulogu odbojka i obrazovanje igraju u mom životu, odluka da nastavim svoju karijeru u PAC-12 konferenciji je bila najbolja za mene u svakom aspektu. Na ASU (Arizona State University) sam dobila priliku da napredujem igrački, da igram protiv veoma talentovanih ekipa te trenutnih i budućih reprezentativkih SAD-a- Povrh svega, imam priliku da se školujem na veoma cijenjenjom fakultetu.

 

Da li postoji razlika između igranja u Evropi i Americi?

– Razlika između igre u Evropi i Americi je izuzetno velika, te moram priznati da mi je trebalo dosta navikavanja na novi stil igre. Temp igre u Americi je dosta brži od onog s kojim sam se susrela u Evropi. Amerikanci dosta ulažu u odbojku, što se rezultira u kvaliteti igre kao i pristupu do igre.

viber_image_2021-04-05_16-16-29

Nakon propuštene prilike u prošlom ciklusu kvalifikacija, s velikim optimizmom ulazimo u kvalifikcioni turnir. Da li smatraš da je ekipa dorasla velikom takmičenju?

– Iako je završetak prošlog kvalifikacionig turnira bio srceparajući za čitavu ekipu, mislim da imamo više nego solidnu šansu da se ovaj put kvalifikujemo. Neuspjeh prošlih kvalifikacija je definitivno bio odraz okolnosti s kojima se ekipa susrela u drugom dijelu kvalifikacija. U ovaj ciklus ulazim sa velikom dozom optimizma i žara da napokon uzmemo ono što nam je promaklo kroz ruke 2019. godine.

l

Nakon nastupa u mlađim selekcijama Bosne i Hercegovine ponovo oblačiš dres seniorske reprezentacije. Šta za tebe predstavlja nastup za reprezentaciju?

Od svoje trinaeste godine, kada sam počela ozbiljnije trenirati i shvatati odbojku, nošenje državnih boja sam oduvijek smatrala kao veliku čast i privilegiju. Biti odabran da predstavlljaš svoju državu, od toliko talentovanih djevojaka, u sportu kojeg toliko voliš je neopisiv osjećaj kojeg ne uzimam zdravo za gotovo.

viber_image_2021-04-05_16-15-23

Ko je za tebe najveći uzor i motivacija kako u sportskom tako i u privatnom životu?

U sportskom životu moja dva najveća uzora su definitivno Sokolova i Kobe Bryant. Lyubov Sokolova je jedna od prvih odbojkašica s kojim sam se susrela kada sam se počela više zanimati o odbojci, te me kompletnost njene igre i njen karakter toliko dojmio da sam zbog nje počela nositi broj 5. Kobe Bryant je, iako košarkaš, definitivno imao, i idalje ima, velikog uticaja na mene zbog svoje radne etike i mentalieta. Sto se privatnog zivota tice, kao i kod mnogih, najveći uzori su mi majka i otac.

 

Gdje se vidiš nakon završetka koledža? Da li postoji klub čiji dres bi voljela obući u karijeri?

Nakon završetka koledža definitvno planiram da se okušam u profesionalnoj odbojci. Iako je i dalje rano za pokretanje ove teme, voljela bih, naravno, da se zateknem u dresu klubova iz najjačih evropskih liga, kao što su italijanska i turska liga.

viber_image_2021-04-05_16-15-2

 

Našoj Iman želimo mnogo sreće u nastavku školovanja ali i u odbojkaškoj karijeri te se nadamo da ćemo u maju svi zajedno slaviti historijski plasman na Evropsko prvenstvo!