EVROPSKO PRVENSTVO U ODBOJCI ZA JUNIORKE DEFINITIVNO U ZENICI I OSIJEKU

240620-alijafaticEvropska odbojkaška federacija (CEV) dodijelila je Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine (OSBiH) dva značajna takmičenja u konkurenciji žena, koji će se, uprkos pandemiji koronavirusa,  u augustu i septembru ove godine igrati u Zenici – kazao je jučer na pres-konferenciji u Zenici predsjednik OS BiH Alija Fatić.

On je podsjetio da će u periodu od 19. do 30. augusta, Zenica, zajedno sa Osijekom iz Hrvatske, biti domaćin Evropskog prvenstva za juniorke na kojem će sudjelovati 12 selekcija, dok će se od 3. do 6. septembra u zeničkoj Gradskoj arena “Husejin Smajlović” igrati i Drugi kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo u konkurenciji seniorki.

Na tom će turniru sudjelovati četiri selekcije: Češka, Latvija, Slovenija te BiH, a plasman na EP izborit će dvije prvoplasirane selekcije. Prvi se turnir igra u Latviji u periodu od 25. do 28. augusta.

-Domaćini grupa EP za juniorke bit će Zenica i Osijek, s tim što će se finalni dio turnira, polufinale i finale, igrati u Zenici, odnosno u BiH.

Mi, zvanično, u subotu imamo okupljanje naše juniorske selekcije, gdje će selektor odrediti uži spisak za početak priprema – najavio je Fatić.

Okupljanje, na kojem će se pojaviti 57 igračica, bit će održano u subotu, 27. juna, na Ilidži.

– Nakon pet dana rada i testiranja, selektor i njegovi saradnici skratit će spisak na 20 imena. Još nismo odlučili gdje će biti pripreme i kada će početi, ali bit će vrlo brzo određen i termin i mjesto.

Vjerovatno će to biti u Kaknju ili Lukavcu, a moguće i u Zenici. Odakle dobijemo najbolju ponudu, tu ćemo i odraditi pripreme za juniorke – najavio je Fatić.

Zbog pandemije koronavirusa, još nije obavljeno ni izvlačenje parova, odnosno grupa za EP za juniorke, koje će se igrati u dvije grupe sa po šest selekcija.

Fatić je najavio da će, osim BiH i Hrvatske, kao domaćina, ostalih 10 selekcija-učesnica biti određeno po rejtingu, jer zbog pandemije nije bilo moguće odigrati sve kvalifikacijske turnire.

Potvrdu učešća, kazao je Fatić, očekuju od juniorskih selekcija Rusije, Italije, Turske, Srbije, Njemačke, Slovačke, Bugarske, Bjelorusije, Francuske i Poljske, čije su selekcije najbolje rangirane na listi CEV-a.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović istakao je zadovoljstvo što će taj grad biti domaćin tako značajnih takmičenja.

-Iskreno se nadam da će i epidemiološka situacija biti povoljna pa da čak mogu prisustovati i gledaoci. O tome će odlučivati epidemiolozi – istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je najavio da će Higijensko-epidemiološka služba tog grada poduzeti sve neophodne mjere da se spriječi eventualno širenje epidemije.

Fatić je najavio je kako će platforma Sportklub prenositi sve utakmice Evropskog prvenstva za juniorke iz Zenice i Osijeka.

Sve ekipe-učesnice juniorskog EP-a, kao kvalifikacijskog turnira za EP za seniorke, bit će smještene u zeničkim hotelima.