EDINA SELIMOVIĆ: “MORAMO BITI PONOSNI NA SEBE ŠTO NISMO ODUSTALI”

Nakon najavljenih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i turnira CEV Srebrene lige, reprezentativke Bosne i Hercegovine lagano privode kraju sezone u svojim klubovima.

Širom Starog kontinenta možemo slobodno reći da su naše djevojke imale i više nego uspješnu sezonu uzimajući u obzir trenutnu situaciju u svijetu.

Čekajući pripreme ženske seniorske reprezentacije, koje počinju 20. aprila, donosimo Vam očekivanja naših odbojkašica pred gore navedene turnire.

Srednji bloker ženske seniorske reprezentacije i rumunskog CSO Voluntarija, Edina Selimović za zvaničnu stranicu Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine osvrnula se na proteklu sezonu ali i na očekivanja od nastupa reprezentacije na kvalifikacionim turnirima za Evropsko prvenstvo i turnire Srebrene lige.

IMG-20210315-WA0003

 

Nakon prekida skoro svih liga na svijetu, odbojka se postepeno vraća u normalu. Kakva je trenutna situacija u Rumuniji?

-U Rumuniji je liga počela malo kasnije ali nije prekinuta niti jednom. Ovdje se igra turnirski što nije nikako naivno posebno za nekoga ko nije navikao na takav sistem tokom karijere. Jedna loša stvar u organizaciji jeste ta da ukoliko je ekipa zaražena COVID virusom, protivnička ekipa automatski dobija 3 boda što je u većini slučajeva nerealan rezultat. Nakon što su sve ekipe imale zaražene igrače, nadam se da ćemo završni dio odigrati bez problema.

IMG-20210315-WA0002

Neosporno je da je pandemija svima promijenila život. Kako se ti nosiš sa tim?

-Prošla sam sigurno kroz jedan od najtežih perioda u mojoj karijeri kako psihički tako i fizički. Definitvno mislim da je Korona nešto što treba da nas kao ljude a potom i kao sportiste ojača u svakom smislu te riječi i da budemo ponosni na sebe što nismo odustali.

IMG-20210315-WA0000

 

Da li smatraš da reprezentacija konačno može ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo?

-Da, mislim da itekako može. Ukoliko se odazovu sve igračice koje su pozvane nema sumnje da će reprezentacija imati najbolju ekipu ikada tako da treba dati sve od sebe i iskoristiti ovu šansu.

 

Ove godine nas očekuje i Srebrena liga odmah po završetku kvalifikacija. Da li Bosna i Hercegovina može ući u Zlatnu ligu?

-Nadam se da može, ali su prioritet kvalifikacije i odlazak na dugo željeno Evropsko prvenstvo.

IMG-20210315-WA0005

 

Za kraj, već par godina se nalaziš u Rumuniji, da li možemo očekivati promjenu sredine?

-Možete.

IMG-20210315-WA0001

 

Edini, njenim saigračicama u reprezentaciji kao i stručnom štabu sa Stevanom Ljubičićem na čelu, želimo mnogo sreće na predstojećim turnirima i nadamo se da će nakon završetka reprezentativnih obaveza osigurati nastup na Evropskom prvenstvu ali i nastup u sljedećem izdanju Zlatne lige.