BH ODBOJKAŠICE SPREMNE ZA VELIKI REZULTAT

IMG-fc2ef4a33412e20f38fe3961689080f8-VDanas u Zenici je održana press konferencija povodom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo te turnira CEV Srebrene lige.

Na konferenciji za novinare koja je održana u Hotelu “Zenica” prisutnima se obratio predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić koji je istakao da je Odbojkaški savez BiH obezbijedio sve potrebne uslove da se reprezentacija maksimalno pripremi pred nastupajuće turnire. Poželio je sreću reprezentativkama i zaželio im dobar rezultat.

I gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je odbojkašicama poželio sreću u narednim turnirima:

“Nadam se da će Zenica biti sretna i vama kao i našim Zmajevima koji su iz Zenice otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Sjećam se kada mi je prije dvije godine došao Fatić i rekao da nemate grad u kojem možete trenirati, koji vas podržava, ali tu smo sada i želim vam reći da će vaš plasman biti veliki podvig za čitavu BiH”,

Selektor ženske odbojkaške reprezentacije BiH Stevan Ljubičić je kazao da je zadovoljan uslovims u Zenici te da su već dugo u fazi priprema.

“Nemamo još puno vremena, 6. maja nam je prva utakmica, a od 16 odbojkašica koje su sa nama 14 će putovati na prvi kvalifikacioni turnir. One odbojkašice koje ne budu putovale, ostaju u programu do kraja okupljanja i biće na raspolaganju za drugi turnir odnosno učešće u CEV Srebenoj ligi. Raduje me pristup djevojaka, ozbiljnost, atmosfera i sigurno je da se možemo nečemu nadati”, izjavio je Ljubičić te dodao da su Češka i Slovenija najveći favoriti.

Edina Begić, kapitenica reprezentacije BiH, je naglasila da su svjesni favorita te da neće biti lako igrati.

“Prije svega, hvala svima na podršci. Mi imamo jako malo vremena do kraja priprema i turnira u kojem su Slovenija, Češka i Latvija veoma jake reprezentacije. Mi smo svjesni da ništa nećemo dobiti lako, ali ćemo dati sve od sebe za jednu lijepu priču i plasman na Evropsko prvenstvo što bi značilo ne samo nama nego cijeloj državi”, zaključila je Begić.

Prvi kvalifikacioni turnir će se odigrati u Latviji (od 6. do 8.maja), a drugi kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo 2021. godine za odbojkašice igrat će se od 14. do 16. maja. CEV Srebrena liga za odbojkašice na programu je od 28. maja do 03. juna 2021. godine gdje se u grupi B uz selekciju BiH nalaze reprezentacije Portugala, Estonije i Latvije.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine zahvaljuje se svima koji su pomogli da se obezbijede uslovi za pripreme i nastup reprezentacije u narednim turnirima: Zlatnom sponzoru BH Telecomu, Gradu Zenica, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općini Kakanj i službenoj vodi turnira Oaza iz Tešnja.

IMG-3c995bfd8d24717437f77627406167b0-V