U LUKSEMBURGU OBAVLJEN ŽRIJEB ZA KVALIFIKACIJA ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2015. GODINE ZA SENIORE I SENIORKE

U Luksemburgu je danas obavljeno žrijebanje za turnire prve, druge i treće runde kvalifikacija CEV Evropskog prvenstva 2015. godine za seniore i seniorke.

 
Ispred Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine žrijebu je prisustvovao predsjednik Odbojkaškog saveza BiH, gospodin Milutin Popović.
 
Muška i ženska seniorska reprezentacije Bosne i Hercegovine takmičenje će započeti od prve runde kvalifikacija koja će se odigrati u periodu od 09 – 11.05.2014. godine. Seniori će turnir odigrati u Mađarskoj, dok će seniorke gostovati na turniru u Crnoj Gori.
 
Voljom žrijeba seniori i seniorke našli su se u grupi sa slijedećim reprezentacijama:
 
SENIORI:
II GRUPA:
Mađarska, Bosna i Hercegovina, Švicarska i Norveška
 
I GRUPA:
Izrael, Luksemburg, Moldavija i Litvanija
 
III GRUPA:
Makedonija, Švedska, Azerbejdžan i Gruzija
 
Plasman u drugu rundu kvalifikacija izboriće prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije iz tri grupe.
Ukoliko seniori zauzmu prvo mjesto u grupi plasiraće se u drugu rundu kvalifikacija u okviru koje će se odigrati dva turnira, prvi turnir u Ukraini i drugi u Češkoj.
U slučaju da seniori budu najbolja drugoplasirana reprezentacija plasiraće se na turnir druge runde kvalifikacija koji će se odigrati u Slovačkoj i Grčkoj.
Ukoliko po završetku turnira prve runde kvalifikacija seniori budu druga najbolja drugoplasirana reprezentacija plasiraće se na turnir druge runde kvalifikacija koji će se odigrati u Danskoj i Bjelorusiji.
 
143613_img_101902
  
SENIORKE:
II GRUPA:
Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Estonija i Litvanija
 
I GRUPA:
Švedska, Gruzija, Letonija i Norveška
 
Plasman u drugu rundu kvalifikacija obezbijediće po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz obje grupe.
Ukoliko seniorke zauzmu prvo mjesto u grupi plasiraće se na turnir druge runde kvalifikacija koji će se odigrati u Češkoj i Španiji.
U slučaju da seniorke zauzmu drugo mjesto u svojoj grupi takmičenje nastavljaju u kvalifikacionim turnirima druge runde koji će se odigrati u Austriji i Rumuniji.
U drugoj rundi kvalifikacija igraće 24 ekipe, podijeljene u 6 grupa. Plasman u drugu rundu obezbijedilo je 20 reprezentacija u ženskoj odnosno 19 u muškoj konkurenciji. Preostale 4 odnosno 5 reprezentacija biće poznate nakon turnira prve runde kvalifikacija.
 
144437_img_109307
  
Turniri druge runde kvalifikacija (dva turnira) odigraće se u periodu od 22. – 25. maja i od 29. maja – 01. juna 2014. godine.
Plasman na Evropsko prvenstvo obezbijediće 6 pobjednika grupa, dok će drugoplasirane reprezentacije izboriti plasman u treću rundu kvalifikacija.
Treća runda kvalifikacija odigraće se u periodu od 22. – 24. maja i od 29. – 31. maja 2015. U trećoj rundi kvalifikacija odigraće se po dvije utakmice (po jedna kod kuće i u gostima), poslije kojih će biti poznato svih 16 reprezentacija učesnica Evropskog prvenstva 2015. godine.
 
145022_img_112411