EUROVOLLEY U19W: TURSKA I SRBIJA U FINALU JUNIORSKOG EP-a ZA ODBOJKAŠICE

IMG_8834Odbojkašice Turske i Srbije plasirale su se u finale Evropskog juniorskog prvenstva za odbojkašice koje će se održati sutra (nedjelja) u 20 sati u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici. Ove dvije reprezentacije, kao dvije prvoplasirane sa smotre najboljih U-19 selekcija Starog kontinenta, obezbjedile su plasman na juniorsko Svjetsko prvenstvo koje se treba održati 2021. godine.

U meču za treće mjesto koje se igra sutra u 17 sati sastaće se Bjelorusija i Francuska.

Turkinje su danas sa 3-1 u setovima (21-25, 25-18, 25-22, 26-24) u prvom polufinalnom meču savladale Bjelorusiju. Igračice selektorke Volhe Palcheuskaye dobru su otvorile meč i osvojile prvi set, ali ekipa Turske u nastavku je bila izvanredna i preokrenula rezultat u svoju korist.

Srbija je u drugom polufinalnom meču nakon preokreta došla do pobjede protiv Francuske. Rezultat u setovima je bio 3-1. (23-25, 25-15, 25-20, 25-14).

U Osijeku se igra za plasman od petog do osmog mjesta. U nedjelju u 17,30 sati za peto mjesto igraće Poljska i Bugarska, a u 15 sati za sedmo mjesto igraju Hrvatska i Slovačka.

Poljakinje su danas sa 3-0 u setovima (25-20, 25-19, 25-8) porazile Hrvatice, a Bugarke sa 3-0 u setovima (25-17, 25-23, 25-17) savladale Slovakinje.

Izjave nakon prvog polufinalnog meča:

Volha Palcheuskaya, selektor Bjelorusije: Ovo je odbojka. Onaj ko je bolji pobjeđuje. Turska je bila danas bolja i pobjedila. Igrali su bolje od nas. Preostaje nam meč za treće mjesto. Sutra je drugi dan. Vidjećemo kako će biti na tom meču.

Catma Sahin, selektor Turske: Prvi set smo izgubili, ali već u drugom setu smo počeli igrati onako kako treba. Do kraja smo igrali dobro i uspjeli doći do pobjede koja je izuzetno važna za nas, važna za Tursku. Izborili smo finale u kojem ćemo pokušati doći do pobjede.

Izjave nakon drugog polufinalnog meča:

Vial Fabrice, selektor Francuske: Bio je ovo loš meč za nas. Sada ćemo se okrenuti sutrašnjem mečuza treće mjesto koji je jako bitan za nas, da probamo osvojiti medalju. Čestitam timu Srbije na pobjedi.

Milan Gršić, selektor Srbije: Čestitam djevojkama. Stvarno je bila nervozna utakmica, znali smo koliki je ulog, jer plasman u finale donosi odlazak na Svjetsko juniorsko prvenstvo sljedeće godine što kruna ove generacije, a to učešće na SP je možda i važnije od medalje na EP. I pored te neke nervoze uspjeli smo da uravnotežimo našu igru, da budemo prava ekipa i da pobjedimo Francuskinje. Nema više neporaženih na prvenstvu. Danas smo mi uspjeli da pobjedimo Francusku, a Turska da pobjedi Bjelorusiju. Imamo malo vremena za radovanje. Preostaje nam već poslije većere usmjerimo naša razmišljanja prema Turkinjama. Imamo sve utakmice spremljene, mislim da neće biti problem da se taktika odredi. Nadam se da ćemo sutra i mi i publika uživati.

Bjelorusija – Turska 1-3 (25-21, 18-25, 22-25, 24-26)

BJELORUSIJA: Shahun, Vaskouskaya, Liabiodkina, Kastsiuchyk, Karabinovich, Sauchuk, Bahayeva, Borys, Aliseika, Vakulka, Burak, Mikanovich. Selektor: Volha Palcheuskaya.

TURSKA: Hacimustafaoglu, Salih, Ericek, Sengun, Ozaydinli, Ucak, Uzun, Kurt, Gocmen, Yesilirmak, Guctekin, Bukmen. Selektor: Catma Sahin.

Francuska – Srbija 1-3 (25-23, 15-25, 20-25, 14-25)

FRANCUSKA: Dia, Ratahiry, Ngolongolo, Defraeye, Danar-Selosse, Respaut, Vidaller, Henyo, Diouf, Bah, Rakatozafy, Ndiaye. Selektor: Vial Fabrice.

SRBIJA: Tisma, Gočanin, Savičević, Uzelac, Taubner, Vrcelj, Cvetković, Kurtagić, Savić, Kočarević, Osmajić, Tica. Selektor: Milan Gršić.