ODRŽANA 6. SJEDNICA ODBORA ZA HITNA PITANJA ODBOJKAŠKOG SAVEZA BIH

Jučer je u Sarajevu, u prostorijama Olimpijskog komitera BiH, održana 6. sjednica Odbora za hitna pitanja Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Tokom sjednice razmatran je i usvojen  Izvještaj o stalnim takmičenjima OS BiH u takmičarskoj 2016/2017. sezoni. Upućene su brojne primjedbe na rukovođenje takmičenjem i propuste u delegiranju službenih lica sa konkretno utvrđenim mjerama u cilju otklanjanja tih propusta u narednim takmičarskim sezonama.

Razmatrana je analiza o obavljanju dužnosti delegata-kontrolora i Izvještaji o propustima delegata i propustima kontrolora u obavljanju njihovih dužnosti. Odbor za hitna pitanja je konstatovao da polovina delegata-kontrolora sa liste za stalna takmičenja nije odgovorila na kvalitetan način svojim obavezama u organizaciji takmičenja i obavljanju službenih dužnosti, što je poseban problem koji se definitivno mora riješiti. Posebno je istaknuto da je nedopustivo insistiranje na odgovornosti klubova, uključujući i sankcije prema klubovima, a službena lica koja učestvuju u obavljanju službenih dužnosti čine mnogo gore propuste. Definitivno svima mora biti jasno da je temelj organizacije i funkcionisanja odbojkaškog sporta odbojkaški klub, koji naravno mora da ispoštuje sve obaveze u sistemu takmičenja, ali ne može i ne treba da trpi pojedince koji ispoljavaju aroganciju, površnost, različito tretiranje obaveza klubova, neujednačeno ocjenjivanje suđenja i slično.

Analiza suđenja u takmičarskoj 2016/2017. sezoni nije prihvaćena jer ne odgovara zahtjevima i potrebama sagledavanja kvaliteta suđenja, urađena je samo radi forme, a ne radi suštinskog i objektivnog sagledavanja pojedinačnih i najčešćih zajedničkih propusta, sa osnovnim ciljem da pruži odgovor kako unaprijediti kvalitet suđenja u narednim takmičarskim sezonama. Utvrđena je obaveza Komisije za sudijska pitanja da u roku od 15 dana pripremi analizu koja će adekvatno odgovoriti svojoj svrsi.

Usvojene su i konačne rang liste delegata-kontrolora i sudija za 2016/2017. sezonu i okvirni kalendar takmičenja za narednu takmičarsku sezonu.

Predložene liste službenih lica za stalna takmičenja OS BiH za takmičarsku 2016/2017. sezonu nisu prihvaćene zbog nepotpunih podataka dostavljenih iz kancelarija OS F BiH i OS RS i zbog potrebe da se na samom seminaru službenih lica temeljito kritički sagleda njihova uloga u sistemu takmičenja, a posebno delegata-kontrolora. Tek nakon seminara i temeljitog sagledavanja spremnosti službenih lica, posebno delegata-kontrolora, za potpuno odgovoran i kvalitetan odnos u obavljanju službenih dužnosti nadležni organi OS BiH donijeće odluku o listi službenih lica za narednu takmičarsku sezonu.

Odbor za hitna pitanja je razmotrio i dio pitanja koja se odnose na nastup juniorki i pionira na BVA takmičenjima proteklih dana. Do izražaja su došla različita mišljenja u vezi s tim. Dominantno je bilo argumentovano mišljenje koje se odnosi na nedopustivost u selektiranju, posebno zbog činjenice da se umjesto najboljih odbojkaša-ica koji se aktivno takmiče u stalnim takmičenjima OS BiH, prije svega u Premijer ligi BiH i na završnim turnirima takmičenja mlađih kategorija, na širi i uži spisak selektiraju odbojkaši-ice iz drugih entitetskih liga i iz klubova koji nemaju nikakav značajan rezultat u takmičenju mlađih kategorija. Po ovom pitanju se očekuje nastavak rasprave na sjednici Upravnog odbora OS BiH.