ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA ODBOJKAŠKOG SAVEZA BIH I HRVATSKOG ODBOJKAŠKOG SAVEZA

Milutin Popović, predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Zdeslav Barač, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza i član borda CEV-a, razgovarali su danas u Odžaku o inicijativi za zajedničku kandidaturu odbojkaških saveza Bosne i Hercegovine i Hrvatske za organizaciju U19 Evropskog prvenstva 2020. godine (juniorke).  

20160505_172013

Milutin Popović, predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, istakao je da dva saveza imaju izuzetno dobru saradnju.

 

„Naša saradnja ogleda se prije svega kroz podršku Odbojkaškog saveza Hrvatske i angažovanje njihovih stručnjaka u projektima i programima edukacije trenera i sudija. Praksa je u CEV-u da se daje veća podrška ukoliko se dva saveza kandiduju za organizaciju evropskih takmičenja. Mi imamo sve uslove da Evropsko prvenstvo organizujemo na kvalitetan način, imamo izuzetno dobru saradnju, imamo određena iskustva iz prethodnog perioda. Takođe imamo prostor koji je geografski povezan tako da kroz projekte prekogranične saradnje možemo stvoriti uslove da organizujemo takmičenje na kvalitetan način“, rekao je Popović.

20160505_164035

Zdeslav Barač, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, takođe smatra da je ovo kvalitetna inicijativa za oba saveza.

 

„Ovo bi bila vrlo važna stvar za naše obje odbojkaške obitelji i u Bosni i Hercegovini i kod nas u Hrvatskoj. I jedni i drugi imamo dobru bazu u ženskoj konkurenciji. Oraganizacijom jednog ovako velikog takmičenja još više bismo pobudili interes kod djevojčica da se bave ovim sportom. Mi i savez Bosne i Hercegovine smo i geografski i istorijski usmjereni jedni na druge, i jedni i drugi se borimo sa sličnim problemima, a uvijek je lakše sve probleme rješavati zajedno. Pogranična saradnja vrlo je značajna, mi moramo tražiti nove načine kako unaprijeđivati naš rad, našu saradnju i našoj omladini omogućiti da se bavi sportom“,  rekao je Barač.

20160505_164255

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o organizaciji festivala odbojke za mlade.

 

„Evropska odbojkaška konfederacija posebno podržava projekte za mlade, a jedan takav projekat je „CEV Ljetni festival za mlade“. Mi u BiH u kontinuitetu svake godine organizujemo taj festival, prvi je bio u Brčkom, zatim u Sarajevu, a ove godine će biti u Laktašima. Bilo bi značajno da ovim aktivnostima damo kvalitetan okvir. Naredne godine taj festival je planiran u Posavini, a u okviru toga će biti ostvarena saradnja koja prevazilazi okvire sportskog takmičenja. Sve što se radi u ovom prostoru može da se uklopi u ono što radi Turistička zajednica Posavine sa obje strane Save“,  dodao je Popović.

 

Na današnjem sastanku potvrđeno je opredjeljenje za dalju saradnju u interesu razvoja odbojke, potvrđeni su izuzetno dobri prijateljski odnosi dva saveza i njihovih čelnika.