ODRŽANA SVEČANOST OS BIH U OLIMPIJSKOM KOMITETU BIH

Svečanost povodom prezentacije razvojnih projekata, potpisivanja ugovora i uručenja odbojkaške opreme iz donacije Svjetske odbojkaške federacije (FIVB) i Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) održana je danas u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik CEV-a gosp. Aleksandar Boričić, potpredsjednik Ozkan Mtlugil, član Borda gosp. Zdeslav Barač, delegacije odbojkaških federacija Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Turske, delegacija Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, veći broj odbojkaških radnika te predstavnici ustanova, organizacija i odbojkaških klubova kojima je donirana oprema.

U ime Odbojkaškog saveza BiH prisutne je pozdravio predsjednik Milutin Popović koji je nakon ove svečanosti rekao:

-Trenutno, ovo što se čini u okviru razvojnih projekta može da očuva odbojku, da opstanu klubovi, da opstane Savez, da imamo masovnost, da okupimo mlade, da dođemo do perspektivnih i taletnovanih odbojkaša, ali za nešto više ovo društvo mora da promijeni odnos prema sportu uopšte i prema odbojci. Ako neko misli da se sa smiješnih 20.000 KM iz budžeta BiH može nešto značajnije uraditi u odbojci taj nije u logici života. Da se okrenemo prostoru oko sebe, i vidimo zbog čega su Crna Gora, Slovenija, Hrvatska…napravili krupan iskorak. Naravno, dobrom organizacijom, ali prije svega kroz finasijsku podršku države. I kada dobijete jednu logičnu i normalnu podršku, na tu podršku rukovodstvo Saveza može obezbijediti još toliko i više, a kada ne dobijete gotovo ništa nije moguće dodatno obezbijediti ništa – rekao je predsjendik Odbojkaškog saveza BiH Milutin Popović.

Predjednik CEV-a Aleksandar Boričić pohvalio je angažovanje predsjednika OS BiH, obećao je podršku i u budućnosti, a nakon svečanosti naglasio je da je za značajnije rezultate potrebna jača podrška države.

-Angažovanja Odbojkaškog saveza BiH i predsjednika gospodina Popovića, doprinijela je da se čuju njegovi prijedlozi i komentari i da svjetska i evropska federacija žele da pomogu odbojkaški sport u Bosni i Hercegovini. Sigurno da odbojka generalno nije dobro zastupljena, međutim, niko izvan ”vaše kuće” ne može pomoći koliko mogu oni unutar nje. Sigurno, da generalno odbojka nije dobro zastupljena ni u mnogim drugim državama jer su ljudi korektni, mirni i šta god da im se da oni kažu hvala, ali to nije dovoljno. Da bi se danas napravio vrhunski igrač, klub ili rezultati sa nacionalnim selekcijama potrebna je potpuno druga priča jer je današnji sport kombinacija biznisa i sporta. Treba biti svjestan da treba raditi sa mladima jače i više, ali za to treba podrška države i lokalnih zajednica kako bi se napravio jedan kvalitetan budžet i višegodišnji plan. Poslije fudbala odbojka je u Evropi sport sa najjačom konkurencijom, sa čak 20 reprezentacija koje su u konkurenciji za medalju. Mislim da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal, ima dosta mladih koji su zainteresovani za odbojku, ali sada treba da se uloži u razvoj, u mlade i to će dati rezultat – rekao je Boričić.

Skupu su se pored predsjednika Odbojkaškog saveza BiH Milutina Popovića i predsjednika CEV-a Aleksandra Boričića obratili, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine gosp. Marjan Kvesić i Dekan Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu Nusret Smajlović.

os bih 80
os bih 39
os bih 83