OBEZBIJEĐENA OPREMA ZA DESET TERENA ODBOJKE NA PIJESKU

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine obezbijedio je isporuku opreme za deset terena odbojke na pijesku. Radi se o opremi iz Programa podrške FIVB i CEV koja je namijenjena za opremanje terena odbojke na pijesku u periodu 2015 – 2018. godina. Potpisivanje ugovora i uručenje opreme obaviće se na prigodnoj svečanosti u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine u terminu koji bude usaglašen sa CEV radi prisustva njihovih predstavnika. Tom prilikom obaviće se uručenje i preostalog dijela opreme iz donacije CEV u okviru podrške OS BiH nakon elementarnih nepogoda u maju 2014. godine.

Odlukom Upravnog odbora OS BiH utvrđeni su uslovi i kriterijumi o prioritetima pri uručenju opreme za terene odbojke na pijesku, koji su u skladu sa odobrenim projektom i u tom smislu se moraju ispoštovati. Obzirom da se odbojkaški klubovi i drugi subjekti obraćaju Savezu sa molobm da im se dodijeli oprema i za terene koji ne ispunjavaju elementarne uslove, svi zainteresovani treba da imaju u vidu slijedeće:

1. Ispunjavanje uslova odbojkaških terena:

– Dokaz o vlasništvu zemljišta na kojem je izgrađen teren odbojke na pijesku.

– Pismo podrške odbojkaškog kluba iz lokalne zajednice (ako je vlasnik i aplicira drugo pravno lice).

– Postojanje terena koji ispunjava minimalne uslove iz Zvaničnih pravila odbojke na pijesku:

= Teren pravougaonog oblika dimenzija 16 x 8 m.

= Dimenzije slobodnih zona širine minimalno 3 m sa svih strana.

= Slobodan prostor iznad prostora za igru bez ikakvih prepreka, visine minimalno 12 m od podloge za igru.

= Podloga odgovarajuće dubine (minimalno 40 cm) od izravnatog pijeska odgovarajućeg kvaliteta (bez kamenčića, školjki ili bilo kakvih drugih predmeta koji mogu preouzrokovati posjekotine ili povrede igrača).

= Teren lociran uz vodenu površinu (more, rijeka, jezero ili bazen).

= Postojanje stacionarnih ili montažno-demontažnih tribina minimalnog kapaciteta 300 sjedišta.

– Na terenu i oko terena mora postojati slijedeće:

= Mogućnost za postavljanje ozvučenja.

= Prostor za postavljanje banera dimenzija 1 x 3,4 m, minimalno za 8 banera.

= Prostor za zapisnički stol sa dvije stolice.

= Prostor za minimalno tri suncobrana.

= Prostor za stolice za igrače (po dvije na obije strane terena).

= Prostor za postavljanje frižidera – rashladnih vitrina (minimalno dvije).

= Uslovi za kvašenje terena.

= Vanjski tuševi (minimalno dva tuša).

= Toaleti (minimalno dva).

2. Prilikom prihvatanja aplikacija koje ispunjavaju prethodne uslove, prednost pri uručenju opreme imaće:

– Vlasnici terena na kojima su do sada igrana prvenstva Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine u odbojci na pijesku.

– Vlasnici terena na kojima su do sada igrana prvenstva Odbojkaškog saveza Federacije BiH i Odbojkaškog saveza Republike Srpske u odbojci na pijesku.

– Vlasnici terena u regionalnim centrima.

*****

Radi olakšanja postupka apliciranja treba imati u vidu slijedeće:

– Dokaz o vlasništvu zemljišta podrazumijeva odgovarajući dokument o vlasništvu koji može izdati nadležna služba u lokalnoj zajednici, odnosno opštini ili gradu. Oni klubovi kojima je lokalna zajednica ili drugo pravno lice dodijelilo zemljište na korištenje i izgradnju terena odbojke na pijesku treba da dostave ugovor ili drugi dokument iz koga se jasno vidi na koji način je klub u posjedu tog zemljišta.

– U slučajevima u kojim se oprema donira ustanovi ili drugom pravnom licu isti su obavezni da prilože pismo podrške odbojkaškog kluba ili klubova iz lokalne zajednice u kojoj je njihovo sjedište.

– Vlasnik ili korisnik terena dužan je dostaviti tlocrt terena sa svim dimenzijama i popuniti obrazac koji može pribaviti od kancelarije OS BiH, te neophodan broj fotografija iz kojih se vide karakteristike terena, njegov položaj i sadržaj oko terena.

*****

Nakon prijema aplikacije ovlašteno lice ispred Odbojkaškog saveza BiH posjetiće teren za koji je aplicirano i provjeriti navode iz aplikacije.

Prije uručenja opreme između Odbojkaškog saveza BiH i predstavnika kluba ili drugog korisnika opreme obavezno se potpisuje ugovor.

*****

Apelujemo na zainteresovane subjekte koji ne mogu ispuniti navedene uslove da se ne obraćaju Odbojkaškom savezu BiH sa zahtjevima.

PRILOG:

Aplikacioni obrazac.